Ανακαινιση

ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Διαμορφώνουμε το χώρο και… ο χώρος διαμορφώνει εμάς.

Η βιωματική σχέση που αναπτύσσουμε μαζί του, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής μας.

Ακόμη κι αν αναφερόμαστε λοιπόν σε χώρο χωρίς προφανή λειτουργικά προβλήματα που οφείλονται σε αρχικό κακοσχεδιασμό, τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να προκύψουν στην διάρκεια μιας ζωής, απλά και μόνο γιατί αλλάζουν οι συνήθειες και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας.

Κλειστές κουζίνες ανοίγουν και το αντίθετο –ανάλογα με τα τετραγωνικά-, δίνεται ή αφαιρείται έμφαση από τις βεράντες, μπανιέρες αντικαθιστώνται από ντουσιέρες και το αντίστροφο για χάρη ενός υδρομασάζ. Λείπει ένα υπνοδωμάτιο γιατί τα παιδιά αυξήθηκαν ή περισσεύει γιατί πλέον έφυγαν από το σπίτι.

Είναι περιττό να επιχειρηματολογήσουμε για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να προηγηθεί σχεδιασμός οποιασδήποτε επέμβασης. Είναι γνωστή η στερεοτυπική εκδοχή του «αρχιτέκτονα χωρίς πτυχίο» που λίγο-πολύ κρύβουν μέσα τους, όσοι ταυτίζουν τη δουλειά του αρχιτέκτονα μόνο με το καλό γούστο το οποίο διαθέτουν και οι ίδιοι. Άλλο τόσο γνωστό όμως είναι το γεγονός πως αυτό διαψεύδεται στην πράξη και όταν είναι πλέον αργά. Το κόστος μιας μελέτης είναι αμελητέο μπροστά στο κόστος της επέμβασης και είναι το μόνο που τελικά εγγυάται την επιτυχία της.